Blå Sommer 2009

Sted: Stevninghus
Deltagere: 19.000
Lejrchef: Inger Christensen og Frederik Karmdal
Lejrsang: Ude på marken under Sommerhimlen

Kan man lave en Blå Sommer for de unge, når man er nogle gamle hoveder i DDS? Måske ikke. I hvert tilfælde igangsatte folkene bag Blå Sommer initiativet Teenspot, hvor de kunne blive klogere på teenagernes kultur. Efter sigende lærte de meget, og måske var det det der gjorde at de lovede en  total nice Blå Sommer med både mobil, zapperkultur og internet.
5 underlejre delt op efter geografi – Nordsjælland, Sjælland og København, Fyn og Sønderjylland, Midtjylland, Nordjylland. Formålet er at styrke de lokale netværk.

Lejrens tema var ”Vi kan hvad vi vil”. Der ud over var der to fokusområder: Klima og miljø, samt Træning, uddannelse og fokus på vores spejderidentitet.

Om klima og miljø siger lejrchef Inger Christensen bl.a. til lejravisen Raften: ”Der er fokus på klima og CO2. Hvis vi ikke tog del i det ville det være rigtig dårligt spejderarbejde. Vi er en del af det samfund, vi lever i. Vi skal ikke bare binde flagknob.”
Fokus på klima og miljø slog bl.a. igennem på lejrbogen, som var lavet på stenpapir helt uden brug af træ. Papiret laves af materialerne kalksten og kalciumkarbonat som konstant reproduceres i naturen. Desuden bruges der op til 50% mindre energi til fremstillingen af stenpapir i forhold til almindeligt papir.

Der blev generelt gjort en indsats for at reducere lejrens CO2-belastning. Det skete bl.a. ved at plante træer, lave fællestransport og have en kødløs dag på lejren. Samtidig fik grupperne en foropgave – Blå Energi – der gik ud på at opfinde den bedste og mest bæredygtige forbedring af deres lejrplads. Starkad klan fra Sortebrødrene i Odense lavede f.eks. en helt energi-lejrplads, hvor de både har en energigenerator, en trædemølle og en vindmølle, som bl.a. bruges til opladning af mobiltelefoner. Ligeledes havde Gesten gruppe lavet varmt vand af en varmedunk, en gammel radiator og nogle slanger og haner. Vinderen af Blå Energi blev Nordborg gruppe, som ud af en gammel tønde havde lavet et træpillekomfur der ved hjælp af en solcelledrevet elektrisk luftmadraspumpe havde en meget miljøvenlig forbrænding.

Det var også på Blå Sommer 2009 at klimamærket blev introduceret. De første der opnåede de 5 eftertragtede stempler var Humleklanen fra Sakskøbing. De havde bagt miljøvenlige kartofler, lavet vindenergi, bygget et brændevenligt sudankomfur, lært om regnskoven og opvarmet vand på primitiv vis.

Med udgangspunkt i miljø og det at spejder handler om vækst blev lejrens vartegn skabt. Det forestillede en spire der vokser i en mug og var i størrelsesforhold 1:90. Det øverste blad pegede mod nord og de øvrige blade var forskudt 60 grader, så vartegnet også kunne anvendes som vejviser. Vartegnet var selvfølgelig lavet i miljøvenlige materialer og det meste af det kunne genbruges.
Lederne og seniorerne skulle have noget ekstra med hjem. Det blev via fokus på træning, som f.eks. en certificeret projektlederuddannelse til seniorerne eller kursus i konfliktløsning for ledere. Målet var dels lederpleje, dels fokus på selve spejderideen og forståelse for den.

For flere af de udenlandske deltagere var det imponerende at se, hvor meget pioner der blev bygget og hvor stort det var. Det længste køkkenbord var da også ca. 30 meter. Det var de danske spejdere selvfølgelig vant til, så det de bedst vil huske er de store arrangementer som ud over åbning og afslutning var Geist, SUS, seniordøgn og de andre grenarrangementer.
Geist – et spil om ressourcer for tropsspejderne handlede om at lege sig til viden om klimaforandringer gennem et arrangement der også skulle skabe begejstring. Spejderne var delt op i 6 kontinenter som kæmpede mod hinanden om, hvem der var bedst stillet til klimaforandringerne. Samtidig skulle de sørge for, at forskellige organisationer og foreninger skrev under på en klimaaftale, så en klimakatastrofe kunne undgås. En anden af aktiviteterne fik tankerne tilbage til tidligere korpslejres terrænlege. Det var et grænseløb, hvor spejderne var delt ind i smuglere og grænsevagter og som gik mindst lige så vildt for sig som i gamle dage.

Arrangementet SUS bestod dels af at sætte verdensrekordrekord i opsætning af drager, og dels af vandkampen Fælles Nordisk Ocean Pongo, hvor 18000 liter vand blev brugt
Verdensrekorden i antal samtidige drager i luften var 751. Sct. Georgs Gilderne havde doneret 1000 drager som spejderne selv skulle bygge og flyve. Kl. 15.30 blev dragerne sendt i vejret, men ingen ved om rekorden officielt blev slået. For det første var der ingen der talte og for det andet var der ikke en officiel repræsentant fra Guinness World Records tilstede.

Seniordøgnet var seniorernes fridag. Det startede med SeniorNat, hvor de ca. 500 sjak skulle spille Seniorspillet med mottoet: ”Tag kaos med et smil – for kaos bliver der”. Alle sjak befandt sig på spillepladen på størrelse med en fodboldbane. Da spillet ebbede ud omkring kl. 4 om morgenen kunne de fleste lige nå et par timers søvn inden Seniordøgnet fortsatte.

På lejren skulle DDS’ 100-års jubilæum også fejres. Ved afslutningen skete det ved en gennemgang af korpsets historie, samt en koncert med Hej Matematik.

Kilder:
Broen nr. 1, 3 2008
Track nr. 6 2008
Blå Sommer 2009 Nyhedsbrev nr. 2, 7, 10 og 15
Alle numre af lejravisen Raften