2019 Summit Bechel Family Scout Reserve, West Virginia, USA

22. juli til 2. august
Dansk delegationsledelse: Martin Holt Jensen og Niels Wiwe Marcussen
Danske deltagere: 625
Tema: Unlock a New World
 

Ved jamboreen i 2015 havde de danske deltagere en lang rejse østover. Denne gang var det en lang rejse vestover. For anden gang blev en verdensjamboree afholdt i USA. Det var dog en Nordamerikansk verdensjamboree i det både USA, Mexico og Canada var værtslande. Så ligesom i 1975 var flere lande gået sammen om afholdelsen. Det afspejles også jamboreemærket, hvor farverne i båndene repræsenterer farverne i de tre værtsnationers flag. Samtidig former de en globus for symbolsk at omfagne spejdere i hele verden og byde dem velkommen til Nordamerika.
 
Det danske kontingentmærke var der i mod mere nede på jorden. Det bestod af to mærker eller nærmere to smørrebrødsmadder:
– Makrel i tomat med purløg og mayonaise
– Stjerneskud – kransekagefiguren af al smørrebrød
Der ud over var der et tropsmærke som var et tredje stykke smørrebrød som var placeret der hvor den tomme diamant er. Den enkelte trop har navn efter smørrebrødsmadden og patruljerne efter en af ingredienserne på smørrebrødsmadden.
 
Som en del af jamboreebeklædningen blev det officielle danske internationale tørklæde for første gang anvendt som kontingenttørklæde på en Verdensjamboree. Dog med specialbroderet tekst på snippen.
På kanten af tørklædet er der 11 forskellige symboler, som man kan fortælle historier om Danmark ud fra:
Bølger – Repræsenterer det blå Danmark og de 7000 km kystlinjer som vi har.
Hammershus – Nordeuropas største borgruin fra 1200-tallet og en af de mest besøgte steder i DK.
Den lille havfrue – Den lille havfrue er en populær attraktion i København og symboliserer også H.C. Andersens eventyr.
Storebælt – En af de største broer i landet og er den centrale forbindelse med det vestlige og østlige Danmark.
Roskilde domkirke – Er på UNESCOs verdensarvslisten pga. sin enestående arkitekter og her ligger 40 konger og dronninger begravet.
Svane – Danmarks nationalfugl og kan også symbolisere H.C. Andersen eventyret “Den grimme ælling”.
Livgarden – Den Kongelige Livgarder, der vogter om den danske kongefamilie og kan også symbolisere H.C. Andersen eventyret “Den lille tinsoldat”.
Århus Rådhus – Designet af den danske arkitekt Arne Jacobsen i 1941.
Rundetårn – blev bygget af Christian d. 4. i 1642 og er det ældste fungerende observatorium i Europa.
Tårnet på himmelbjerget – Et af Danmarks højeste punkt med hele 147 meter.
Vindmøller – Danmark er kendt for sin grønne energi, herunder særligt vindenergi.

Dansk kontingentmærke
Eksempel på patruljemærke
Præ-designet gavekort så man kan give en spejder et tilskud til jamboreen

Som sædvanlig er en verdensjamboree en god mulighed for at opleve, at ting kan blive gjort på andre måder en man er vant til. Denne gang var det bl.a. madlavningen der var en smule anderledes, end de danske spejdere var vant til. Bålet var nemlig skiftet ud med gaskomfurer og store bakker, som maden kunne tilberedes og opvarmes i.
I hver underlejr var der et supermarked, hvor troppene frit kunne vælge, hvad de havde lyst til at købe ind og kokkere. Særligt snackafdelingen var stor, og ingen gik ned på hverken oreos, chips eller beef jerky.
Også vejret var anderledes og p.g.a. den høje luftfugtighed skulle der drikkes meget vand i løbet af dagen. Når det gule flag blev hejst betøde det f.eks. at man skulle drikke min. 3/4 L vand i timen. Alle troppene var også udstyret med store vanddunke, hvor de kunne blande sportsdrik, for at få ekstra energi og elektrolytter.
 
På en verdensjamboree dukker der sædvanligvis en række kendte personer op. Kommunikationschef for FN, Maher Nasser, og Andy Rabens, særlig rådgiver vedrørende unge for US State Department, var bl.a. forbi verdensjamboreen, både for at give oplæg og lave workshop om verdensmål, men også for at opleve lejrstemningen og møde en masse spejdere. Her fik troppen Sol over Gudhjem mulighed for at møde dem begge, da de kom på besøg i underlejr C. Det gav spejdere en fed mulighed for at fortælle om alt det fantastiske ved at være spejder, og hvordan spejderarbejdet er med til at udvikle unge mennesker til at tage ansvar for deres omverden.
En af dem, som fortalte en historie var Herman, som på lejren havde et mål om at fange billeder af spejdere fra alle de deltagende lande. For han var noget af det allerbedste ved at være på Jamboree, at man som spejder bare kan møde folk og sige “Hej” og derfra skabe venskaber.

I centrum af lejren lå World Point, hvor alle de nordiske lande til sammen havde et aktivitetstelt, hvor deltagerne kunne komme forbi og gøre sig fortjent til Nordic Challenge mærket.
Som en del af den danske udstilling og mærket var der forskellige aktiviteter, som f.eks. en LEGO kommunikations leg, Escape-boks og information om Ungdomsøen
Temaet for lejren handlede bl.a. om bæredygtighed og hvert nordisk land havde også aktiviteter, som byggede på FNs Verdensmål. Spejderne har udgivet materialet Byg en Bedre Verden, og deltagerne fik lov til at prøve en af aktiviteterne derfra, hvor de med LEGO kunne bygge deres egen bæredygtige drømme by.
 
En Verdensjamboree er en stor global landsby med mange forskellige kulturer, og Culture Celebration Day var en helt særlig dag, hvor man kunne vise sit land og kultur frem. Alle lejrområderne forvandledes til et stort marked med dans, mad fra alle verdenshjørner, lege og musik.
I de danske lejre kunne spejderne lave deres eget træbadge med et vikingeskib på. Flere af troppene valgte også at lave risengrød eller andre lækkerier.
 
Torsdag d. 1. august var alle deltagerne samlet til afslutningsshow på hovedscenen. WOSMs generalsekretær Ahmad Alhendawi og FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-Moon var begge på scenen for at give spejderne nogle ord med på vejen om det at tage samfundsansvar, være aktive medborgere og arbejde med verdensmålene. Spejderne fik bl.a. følgende ord med på vejen: “Now more than ever we need young people to stand up and take action around the challenges facing our communities and planet. To promote human rights and act against injustice, to tackle climate change and promote gender equality, and to achieve the Sustainable Development Goals.”
Dernæst indtog acapellabandet Pentatonix scenen og gav et brag af et show, som fik alle op at danse.
Til slut kom der et brag af festfyrværkeri og et kæmpe lysshow, som blæste alle bagover.

The bechel summit: https://www.facebook.com/TheBechtelSummit/videos/1489913627729102/UzpfSTEyMDM4MTYzNTk3MzgyNDg6MTUyNjI2ODQ0MDgyNjM3MA/
Sustainability: https://www.youtube.com/watch?v=QNq3Ym5AAN8
 
Foto:
Dorte Munk-Petersen
Michael Graae
 
Kilder:
wsj2019.dk
Facebook siden for det danske kontingent: https://www.facebook.com/DCwsj2019/