2015 Rarahama, Japan

Dansk delegationsleder: Karin Grüttner
Danske deltagere: 447
Tema: WA: a spirit of unity
Lejrsang: https://www.youtube.com/watch?v=kAzHJ0ezg3M
 

Temaet WA har mange betydninger. Dels står det for harmoni, fællesskab, venskab og fred, dels betyder det Japan.
 
Temaet for den danske deltagelse var H.C. Andersen, så alle troppene havde navn efter et af hans eventyr: Den Standhaftige Tinsoldat, Den Grimme Ælling, Fyrtøjet, De Vilde Svaner, Nattergalen, Den lille pige med svovlstikkerne, Den lille havfrue, Klodshans, Færøerne
 
Traditionen tro var der i forbindelse med jamboreen også arrangeret en rundtur, hvor de danske spejdere kunne få en førstehåndsoplevelse af Japan og den japanske kultur. Den ene trop boede på en high school i Saitama, hvor en af aktiviteterne var at lave Udon-nudler. For at ælte dejen skulle man bruge både hænder og fødder.
En oplevelse der ikke kunne undgås var de mange templer som nærmest lå på hvert gadehjørne. På et tidspunkt var nogle af lederne bekymret for om nogle af spejderne havde fået tempelkulturchock.
Ligesom en del andre kontingenter var Tokyo også en del af rundturen. Så allerede her mødte de danske troppe spejdere fra bl.a. Sverige, Holland, USA, Norge, Finland, Tyskland, Australien, England og Brasilien.
I kontrast til storbyen Tokyo tog nogle af danskerne også afsted på en bestigning af Japans højeste bjerg Mount Fuji. Der ud over bød rundrejsen på traditionel japansk te-ceremoni, disciplineret japansk køkultur, samt for de ene trops vedkommende en tur gennem næseboret på verdens største bronzebudda.
 

Bestigning af Mount Fuji

En af de ting jamboreen i Japan vil bliver husket for er varmen! Victoria Sigrid Christensen fortæller: Jeg gik ind i en mur, da jeg steg ud af flyet i Tokyo. Ikke en af mursten eller cement, men jeg stødte ind i en varme og høj luftfugtighed. Herhjemme i Danmark kan vi ligge og »stege« ved de 25 grader, men det var intet sammenlignet med Japan. Det var som om, at man bogstaveligt talt kunne skære i luften. Og varmen var også noget, som senere hen ville blive en stor udfordring. Da vi kom til lejren, begyndte vi at få nogle seriøse problemer med varmen. Det blev meget hurtigt et krav, at vi hver dag skulle drikke ikke bare vand, men direkte »Englesved«. Vi gjorde alt, hvad vi kunne for at holde os i skyggen, men det er svært, når temperaturen dér målte 40 grader. Første nat sov vi i telt, men der fandt vi hurtigt ud af var en dum idé, for vi var ved at dehydrere derinde. Der var alt for varmt. Derfor sov vi de resterende nætter under vores fælles overdækkede område. Der spredte sig også »byldepest« blandt vores liggeunderlag. Med andre ord, de kunne simpelthen ikke klare den høje varme, luften i dem udvidede sig, og de bulede op og gik i stykker. Mit liggeunderlag skød endda ventilen af, for at komme af med trykket.
 
Dorte Munk-Petersen fortæller: Det var så varmt at mit hår blev lyserødt! Ja, jeg havde denne her hat, hvor jeg havde skrevet mit navn i svedremmen med en rød »permanent marker«. Men den kunne altså ikke klare de svedmængder, som jeg producerede. Selv min uniform – so jeg havde endda taget den nye sommeruniform med, havde store saltplamager på ryggen.
 
En tropspejder-pige sendte en sms til sin far i Danmark. Der stod: Jeg sveder fra steder, jeg ikke vidste, man kunne svede fra…

Dansk reklamepostkort

Som på en hver anden jamboree blev der også byttet masser af mærker. Dorte fortæller: Der var en lille japansk ulveunge, der var på besøg sammen med sin ulveflok. De havde lavet håndskrevne visitkort. Sådan et fik jeg. Det er desværre blevet vådt. Grunden til at det er våde, er … sved.
Dorte fortæller videre: Jeg fik nogle mærker fra nogle østrigske spejdere, som jeg havde givet en dansk pin. Men jeg måtte ikke som voksen swoppe med børnene. Så det sagde jeg til dem, med de sagde »nej, nej, men vi må gerne give dig noget …«. Og så fik jeg de her mærker.
Nogle gange er det helt utroligt, hvad der kan byttes. Dorte fortæller: Jeg havde nogle pandamærker med. Hver dansk trop fik udleveret sådan et pandamærke. Så vi lavede en konkurrence, hvor de skulle bytte mærker væk, og se hvem der kunne bytte bedst. De kom tilbage med de mest fantastiske ting. Bl.a. var der en af troppene, der havde byttet sig til et jordlod i Australien. Ikke så stort men alligevel. Der var så nogle af spejderne, der byttede videre og videre. En af troppene havde på et tidspunkt ejet en norsk pigespejder og et helt telt.
 
Den 6. august fik to af de danske spejdere en ekstra oplevelse. De deltog i den officielle mindehøjtidelighed i anledning af 70-årsdagen for bombningen af Hiroshima og Nagasaki. Dagen blev markeret med officielle fredstaler af bl.a. FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og Japans premiereminister Shinzõ Abe. Jacob fra Slagelse deltog i mindehøjtideligheden i Nagasaki, og for ham var det højdepunktet på hele jamboreen. Sammen med spejdere fra hele verden var han med til at diskutere, hvordan man kan gøre jorden til et bedre sted at leve. I hans gruppe blev de enige om: We will establish common goals so that we can work together.
På selve jamboreepladsen blev dagen markeret med et minuts stilhed blandt alle lejrens deltagere. Der ud over foldede spejderne papirtraner, som blev lagt ved mindesmærket for Sadako Sasaki. Hun var pigen der foldede 1.000 papirtraner, fordi hun havde hørt, at man fik et ønske opfyldt, hvis man gjorde det. Hun døde af leukæmi den 25. oktober 1955, 12 år gammel.
 

Sammen med de andre nordiske lande afholdte Danmark en nordisk receptin, hvor der blev vist forskelligt nordisk spejderarbejde og kultur. Som prikken over i’et fremførte Trop 8 deres version af Klodshans.
 
Selvfølgelig var jamboreen også fuld af de sædvanlige internationale oplevelser. Nogle af danskerne var bl.a. til reception hos de taiwanesiske spejdere (Scouts of China), hvor de fik en farverig oplevelse af traditionel dans, musik og ritualer. En af troppene byttede aftensmad med en engelsk trop, så 18 af danskerne spiste med englænderne og omvendt. En anden trop holdt lejrbål sammen med spejdere fra Brasilien og Portugal.
 
Astrid fortæller om jamboreen: https://www.facebook.com/DCwsj2019/videos/1457923080994240/
Jacob fortæller om jamboreen: https://www.facebook.com/DCwsj2019/videos/1449017511884797/
Anna fortæller om jamboreen: https://www.facebook.com/DCwsj2019/videos/1457938597659355/
 
After movie: https://www.youtube.com/attribution_link?a=bCkHOgL-I78&u=%2Fwatch%3Fv%3DzcGWzT4oYQU%26feature%3Dshare
 
Foto:
Dorte Munk-Petersen
 
Kilder:
https://spejdernet.dk/nyhed/min-rejse-til-japan/
Plancher fra jamboreeudstilling på Stenlændernes Spejdermuseum 2015-2017
Facebooksiden: WSJ 2015 Japan – Danish Contingent