Danske deltagere: ?
Dansk delegationsleder: Louise Holte
Tema: Simply Scouting
Temaet Simply Scouting bygger direkte på Spejdermetoden, så det handler i bund og grund om learning by doing, at være et godt medmenneske, patruljearbejde, støttende ledelse, involvering i samfundet både lokalt og globalt. Jamboreen samlede dette i tre nøgleord der understøttede temaet: Møde, natur og solidaritet.
En af metoderne til at understøtte lejrens tema var konceptet Camp in Camp, d.v.s. mindre lejre væk fra hovedlejrpladsen, hvor deltagerne tog ud og overnattede og oplevede den svenske natur. På dansk ville vi nok bare kalde det for en hejk, men for mange af de andre deltagere var det en helt ny oplevelse at skulle gå ud til i naturen, overnatte i bivuak og lave mad over bål. Camp in Camp lejrene var et af stederne, hvor danskerne hjalp til. For eksempel var Radulf gruppe værter på en af lejrene, hvor de bl.a. fik besøg af nogle spejdere fra Brasilien.
En af de ting deltagerne vil huske er starten på åbningsceremonien, hvor Bear Grylls, som spejderchef for de engelske spejdere, rapeller ned på scenen og på vejne af de seneste værter for verdensjamboreen, overdrager et WOSM flag til de nuværende værter.
Jamboreen var delt ind i 4 byer, hvor 3 af byerne var for deltagerne og den sidste for International Service Team (IST). Navnene på deltagerbyerne ver Forår, Sommer, Efterår og Vinter, hvor IST byen var Forår og de andre årstider var deltagerbyerne. Hver deltagerbyer var inddelt i 6 underlejre, så der var ialt 18 underlejre på jamboreen. Alle underlejrene havde navn efter en geografisk placering i Sverige. Typisk en by, men også en nationalpark, en dal og et område var repræsenteret.
Da jamboreen foregik tæt på Danmark var vi også på flere områder involveret i jamboreen. Blandt andet ankom en stor del af deltagerne til Kastrup lufthavn, hvorfra det gik videre til selve jamboreen. Så andre rejsende kunne i ankomsthallen f.eks. møde spejdere fra Hong Kong, Canada, Italien, Frankrig, Venezuela, USA og Færøerne.
En del danskere var også en del af International Service Team. Det betyder, at de brugte 2 uger på frivilligt arbejde på jamboreen sammen med en international patrulje, som man møder den første dag. Man kan f.eks. ende med at arbejde med mad, enten i ISTernes kantine eller i det supermarked, hvor deltagerne 3 gange om dagen skulle hente mad. Apropos mad så viste det sig, at svenskerne klart havde overvurderet efterspørgslen efter den traditionelle svenske pølse Falukorv. Der var tæt på at opstå panik i supermarkedet, da 4 ud af 5 kølediske var fyldt med Falukorv, mens der var kamp om burgerbøfferne i den sidste køledisk.
På selve jamboreepladsen var der også rykket et dansk tivoli ind. Det var selvfølgelig opført i rafter og bygget af teamet bag Solaris, og som det står beskrevet i lejravisen var der ingen risiko for at blive skuffet, da Solaris-folkene havde gjort et rigtig god stykke arbejde.
Ud over det vakte danskerne opsigt med bl.a. et vikingeskib, en vikingeborg og en dansk pølsevogn.
Teknologisk var jamboreen helt med fremme. Der var gratis internet adgang og i Global Development Village kunne man på en aktivitet låne og afprøve en smartphone.
I samarbejde med de andre nordiske kontingenter havde man valgt at lave et fælles nordisk aktivitetsmærke, som man kunne gøre sig fortjent til ved at lave en aktivitet hos hver af landene. Spejderne skulle bl.a. svare på en række spørgsmål om de nordiske lande og løse en enkelt praktisk opgave. Ordene »rødgrød med fløde« og »råbåndsknob« blev gentaget igen og igen med et væld af forskellige accenter. Det svære danske sprog var dog ikke den eneste udfordring for deltagerne. De blev også udfordret i danske lege, og der blev blandt andet lavet rigtig mange gange »kluddermor«.
Kilder:
Facebooksiden: Verdensjamboree 2011
Hej Jam! Issue 1, 2. 3 og 6
Jamboree Handbook
Simply Visit – the complete guide for visitors of the 22nd World Scout Jamboree
Plancher fra jamboreeudstilling på Stenlændernes Spejdermuseum 2011-2013
Scouts – The stories that build the movement. The Scout Association 2019