Danske deltagere: 430
Dansk delegationsleder: Andreas Schønau
Tema: One World, One Promise
Det store tema for lejren var 100 års jubilæum for den første spejderlejr på Brownsea Island. Meget er sket siden, og i de 100 år der er gået har spejderbevægelsen spredt sig til hele verden. Det var derfor heller ikke helt tilfældigt at jamboreen blev afholdt i Sydengland ikke så langt fra Brownsea Island. Ved jamboreens afholdelse var der kun 6 lande i verden uden spejdere. Landene er: Andorra, Cuba, Myanmar, Kina, Nordkorea og Laos. WOSM havde et ønske om, at samle spejdere fra alle medlemslande til fejring af jubilæet. Det blev diskuteret, hvordan det danske kontingent kunne bidrage til dette, og enden blev, at danskerne via KFUM-spejdernes samarbejde med spejderne i Mongoliet og DDS´ samarbejde med Bhutan ville hjælpe økonomisk med at få spejdere fra disse lande med på lejren.
Lejren var delt ind i 16 underlejre der havde navne efter habitater rundt om i verden: Jungle, Lagoon, Mangrove, Rainforest, Beach, Harbour, Fjord, Atoll, Oasis, Dune, Wadi, Tundra, Volcano, Plateau, Glacier og Canyon.
Temaet for den danske deltagelse var vikinger, hvilket også ses af kontingentmærket. I det danske NHQ var der også et vikingeskib som indgangsparti, ligesom man kunne få taget billeder på Odins Trone. Selvfølgelig var der også en runesten, som efterfølgende blev placeret på Gilwell Park.
Navnene på de danske troppe var derfor også hentet i den nordiske mytologi. Troppene hed:
Balder, Frej, Freja, Heimdal, Munin, Odin, Ragnarok, Thor og Tyr.
Selvom verdensjamboreen var i England var det småt med regn. Det var det danske kontingent rigtig glad for. Nogle af de 3 personers telte der var købe af jamboreen var nemlig fejlproducerede, så de var ikke helt vandtætte.
Den 1. august blev 100-årsdagen for den første spejderlejr på Brownsea Island fejret med kæmpeceremonien Sunrise. Alle deltagere var samlet ved den store scene, og på storskærmen var der liveoptagelser fra Brownsea Island, hvor to deltagere fra hvert land var på Sunrise Camp. Ceremonien starter med at den engelske spejderchef blæser 3 gange i Kudohornet, nøjagtig som Baden-Powell gjorde det for 100 år siden. Der efter beder han alle om på samme tid at afgive deres spejderløfte. Næste skridt var at skulle samle 100 underskrifter – en for hvert år – på et tørklæde, som alle deltagere havde fået udleveret. Som endnu et link tilbage i tiden kom Baden-Powells barnebarn, den nuværende Lord Baden-Powell, på scenen, gentog nogle af Baden-Powells ord og satte dem i et nutidigt perspektiv.
En af de væsentligste ideer med en verdensjamboree er at skabe venner på tværs af landegrænser og kulturer. En af måderne at komme i kontakt med andre spejdere er swoppning. Gudrun fra Ebbbe Skjalmssøn fortæller:
Jeg oplevede det i England. 15 år, ikke super vild til engelsk, og ikke super udadvendt. Det var der heldigvis andre der var. En eftermiddag kommer 2 mexicanske drenge hen til vores lejr. De vil gerne bytte mærker med mig og min veninde. Det viste sig dog at de bare gerne ville lære os at kende, og inviterede os ud at danse samme aften. Der var noget latinerfest ved en bydels-scene. Mexicanske Polo har jeg talt med lige siden. Efter jamboreen talte vi meget sammen, men nu er det bare en skype-samtale i ny og næ, hvor vi opdaterer hinanden om vores liv. Vi sender også postkort til hinanden. Polo har endda også overvejet at læse et semester på DTU. Kunne være sjovt at møde ham igen.
Kilder:
21st World Jamboree Official Visitors Guide
CD med materiale fra det danske kontingent
Evalueringsrapport for verdensjamboreen 2007
Planche fra jamboreeudstilling på Stenlændernes Spejdermuseum 2011-2013
Scouts – The stories that build the movement. The Scout Association 2019