1995 Dronten, Holland

Dansk delegationsleder: Ole Steen
Danske deltagere: 257
1.-11. august
Tema: Future is now

Jamboreepladsen lå i det område af Holland der hedder Flevoland. Det er en ganske ny del af Holland som først er blevet inddæmmet og beboet fra 1962. Så helt bogstaveligt lå lejren på havets bund. Måske var det derfor jamboreen havde stor fokus på vand- og sejlaktiviteter. I hvert tilfælde er Holland jo en gammel søfartsnation, hvilket sandsynligvis også har spillet ind.
 
Selvom verdensjamboreer er et WOSM arrangement, var både pige- og drengespejdersymbolet en del af lejrmærket. Argumentet var dels, at WAGGGS medlemmer også kan deltage, dels at Scouting Nederland, som var værtsorganisation, er en blandet organisation. Til dato er det dog det eneste verdensjamboreemærke der også har afbilledet pigespejdersymbolet. Udover det er der et øje på lejrlogoet. Det symbolisere det menneskelige aspekt: visionen, et øje på fremtiden.
 
Lejren var inddelt i 14 underlejre med navne efter stjernetegn: Lyra, Aries, Cygnus, Gemini, Pegasus, Leo, Phoenix, Aquarius, Serpens, Canis Major, Libra, Scorpius og Polaris. De 12 første var almindelige underlejre, mens Scorpius kun var for drenge og Polaris var for hjælpere.
 
Det danske kontingent bestod af 6 troppe. I tråd med jamboreens fokus på sejllads var temaet for den danske deltagelse Søens Folk, så troppene fik alle »skibsnavne«: Georg Stage, Olfert Fischer, Fulton, Hjejlen, Triton og Fregatten Jylland. Samtidig var det danske kontingentmærket et rundt mærke med 3 sejlskibslignende flag – Grønland, Færøerne og Danmark – som symboliserede fællesskabet på jamboreen og det fælles kendetegn som Søens Folk.
 
Danmark var ikke kun deltager på jamboreen. På opfordring fra Scouting Nederland blev der tilbudt home hospitality i Danmark for jamboreedeltagere fra oversøiske områder.
 
For at sikre, at alle de danske deltager fik lejlighed for at mødes, blev der den første aften afholdt et fælles lejrbål. Det var en stor succes og var samtidig forberedelse til Nordisk Dag og underlejrlejrbål.
 
Nordisk dag blev afholdt i samarbejde med de andre Nordiske kontingenter og indeholdt en række aktiviteter omkring temaet Vikinger. Hos alle de nordiske troppe var der aktiviteter for andre lejrdeltagere. Ud over at smage nordisk mad kunne man bl.a. kaste med spyd og hestesko samt udfordre hinanden i pudekamp. Alle der deltog fik en Thors hammer i tin som souvenir.

Det danske kontingent
Det danske kontingentmærke

Som så ofte før havde vejret stor indflydelse på en jamboree. Denne gang på grund af varmen. Under åbningen var der 30 grader, og da det for nogle af danskerne tog 1½ time at komme fra deres lejrplads til sceneområdet blev der svedt meget. Det kunne dog ikke ødelægge det gode humør, så hele vejen frem til scenen blev der sunget spejdersange og -råb.
 
Ud over vandaktiviteterne var der ikke mange traditionelle danske spejderaktiviteter. Spejderne kunne bl.a. prøve paragliding og svæveflyvning. En anden populær aktivitet var forhindringsbanen »Survival Track«, hvor der både var store tårne, klatrenet, glatte træstammer og store mudderhuller. Banen havde taget 2 år at lave.
Der var dog også plads til klassisk pionerarbejde, faktisk af en størrelse så det kom i Guiness Rekordbog. 50 spejdere fra Dutch Scouting Salland troop startede 2 uger før lejren på et over 65 m højt tårn i rafter, hvilket altså var nok til at komme i Guiness Rekordbog. Der var brugt 2,5 km rafter, og ca. 13.5 km besnørringsreb til tårnet, som vejede omkring 18 ton.
 
En af de specielle arrangementer på jamboreen var gudstjenesten, som var en fælles ceremoni for alle religioner der var repræsenteret på lejren. Der var kristne, jøder, muslimer, hinduer, buddister og mange andre.
 
Afslutningen var en kæmpefest. Ud over Europas største fyrværkeri nogensinde blev der fyret op under dansegulvet med et kæmpe DJ-show.
 
Kilder:
Evalueringsrapport for den danske deltagelse i den 18. Verdensjamboree i Holland 1995
Jamboree Bulletin No. 1 18th World Jamboree Holland 1995
Jamboree Handbook 18th World Jamboree 1995
Spejd nr 6 1995
Terra Nova – Official Newspaper of the 18th World Jamboree Holland 1995 Wednesday 2 August
Terra Nova – Official Newspaper of the 18th World Jamboree Holland 1995 Sunday 5 August
Terra Nova – Official Newspaper of the 18th World Jamboree Holland 1995 Monday 7 August