1991 Mount Sorak National Park, Korea

Dansk delegationsleder: Leif Bahn
Danske deltagere: 148
Motto: Many lands, one world

Noget af det unikke ved jamboreen i 1991 var, at for første gang siden 2. verdenskrig deltog der spejdere fra de østeuropæiske lande. Tjekkoslovakiet og Ungarn deltog som medlemmer af WOSM men også lande som Bulgarien, Hviderusland, Estland. Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Rusland, Ukraine og Jugoslavien deltog med kontingenter. Spejderne derfra nød at være med på jamboreen. For dem var det meget anderledes, og de fik så meget opmærksomhed og så mange gaver. Da de gerne ville gøre det så godt som muligt lagde de stor entusiasme i deres arbejde, så spejderne fra de andre lande ikke blev skuffede over dem. Ud over det var de meget imponerede over at de danske spejdere blot kunne tilmelde sig jamboreen og så komme med. Mange af øst- og centraleuropæiske spejdere havde været igennem forskellige prøver for at vise, at de var dygtige nok til at blive sendt afsted.

De 16 underlejre på jamboreen havde navn efter steder, hvor der tidligere havde været verdensjamboree. Derfor var der også en underlejr med navnet Copenhagen. Som en del af konceptet skulle det danske kontingent planlægge nogle af aktiveterne i denne underlejr. Så ud over de normale jamboreedeltagere var der danskere med der alene skulle stå for disse aktiviteter. På grund af underlejren Copenhagen havde det danske kontingent valgt, at hele deres deltagelse skulle være centreret om temaet København. Fokus blev på tivoli, som mange udlændinge kender i forvejen, og troppene kom til at hedde Pjerrot, Columbine og Harlekin. På samme måde valgte man at aktiviteterne i underlejren Copenhagen skulle være et spejdertivoli bygget af bambusrafter.

Lejrtørklæde
Dansk kontingentmærke

Selvom jamboreen først startede den 6. august tog danskerne afsted fra Kastrup lufthavn allerede den 27. juli. Inden jamboreen skulle de nemlig både på rundtur i Bangkok og i Korea. I Bangkok blev det både til et besøg på det flydende marked og det kongelige palads, ligesom der var en tur til nogle koraløer. I Thailand boede danskerne hos den katolske præst Father Brennan, som drev både et børnehjem, en skole for handikappede og en skole for blinde børn. Det gjorde så stort indtryk på danskerne, at da spejderhatten gik rundt den sidste aften, blev der indsamlet over 5000 kr. til hans arbejde.

For første, men ikke sidste gang, var en Global Development Village på programmet. Her kunne spejderne arbejde med regnskovenes værdi, vandrensning, dyrelivets betydning, ernæringsrigtig mad og andre forhold i den 3. verden. Der var også en udstilling om DDS´ projek i Nepal.
Set med danske øjne var Global Development Village nok den meste interessante aktivitet på lejren. Ud over, for danskerne, utraditionelle spejderaktiviteter som paragliding, dykning og ultralightflyvning var aktiviteterne mere beskæftigelse end meningsfyldte aktiviteter. Men som flere af de danske deltagere bemærkede, så var det vigtigste at mødes med spejdere fra alle mulige andre lande. Så betød aktiviteterne faktisk mindre.

Det mest fotograferede og filmede på lejren var den rekonstruktion af en lejr fra Brownsea Island som britterne havde med.


Kilder:
Lejrbog Danmark Korea 1991
Spejd nr. 5 og 6 1991
https://en.wikipedia.org/wiki/17th_World_Scout_Jamboree