1987 New South Wales, Australien

Danske deltagere: 187
Motto: Bringing the World Together

Jamboreen i Australien var den første jamboree på den sydlige halvkugle. Det var også den første jamboree der ikke foregik i de europæiske sommermåneder, men der i mod lagt hen over nytår 1987-88. Det blev udnyttet på den måde at jamboreens åbningsceremoni foregik hen over midnat 31. december 1987. 14.500 spejdere fra 98 lande stod foran den store scene, hvor over der med store bogstaver stod »Bringing the world together«. Ingen af dem var i tvivl om, at verden var bragt sammen. Noget af det der under åbningen gjorde stort indtryk på nogle af de danske deltagere var da de skulle løbe rundt og danne ordene FRIEND – AMI med bogstaver, som de havde fået udleveret. På den måde blev der dannet små grupper på tværs af lande, sprog og hudfarver.
Men også dagligdagen i lejren gjorde stort indtryk. Bare det at gå rundt i lejren og opleve at alle bare sagde Hej og God dag selvom man ikke kendte hinanden i forvejen. Det gjorde det let at komme i kontakt med andre og høre om deres land og spejderarbejde.
Ikke kun placeringen på året var nyt. Det var også den første verdensjamboree, hvor pigespejdere kunne deltage.

Det danske kontingent

Højdepunkterne på jamboreen bestod af Challenge Valley, som var en 1.9 km lang forhindringsbane med masser af mudder; Great Aussie Surf Festival, hvor man kunne surfe i det på bølgerne i stillehavet; samt fællesspisning på stranden, hvor 14.000 spejdere spiste hamburgere. De danske deltagere oplevede at i forhold til en dansk korpslejr var der gjort mere ud af aktiviteterne og de var mere dybdegående. Selvom aktiviteterne måske var almindelige for de australske spejdere, så var det ikke traditionelt dansk spejderarbejde at gå på opdagelse i underjordiske huler eller køre cykel-cross på en jordbane. Der var dog også kendte aktiviteter som en hejk.

Det var ikke kun aktiviteterne der var ekstreme. Også vejret viste sig fra den voldsomme side. På et tidspunkt blev lejren ramt af et 3 timers skybrud, hvor telte brød sammen og spejdere kom til skade. Deltagerne var ellers mest blevet forberedt på varme og solskin. Ved jamboreens start fik alle udleveret en bredskygget hat, som beskyttelse mod vejret. Den hjalp dog ikke på den heftige regn.


Kilder:
Spejd nr. 4 1988
https://en.wikipedia.org/wiki/16th_World_Scout_Jamboree
http://www.scoutmuseum.nl/jamboree/j1987-e.htm