1983 Alberta, Canada

Danske deltagere: 260
Motto: The spirit lives on

Jamboreen i Canada falder sammen med 75 års jubilæet for spejderbevægelsen, hvilket gav inspiration til mottoet: The spirit lives on.

Turen til Canada tog noget længere tid end i dag. Flyveturen startede i London, men for at komme der til måtte delegationen med bus gennem Tyskland, Holland og Belgien indtil de kunne krydse kanalen til England og fortsætte til London. I alt en rejse på ca. 40 timer. Det var lige ved at gå galt da bussen kørte forkert på vej til lufthavnen. Men 15 min. inden afgang ankom busserne til lufthavnen og efter en hurtig check-in var der afgang.
Danskerne var langt hjemme fra og Canada er noget andet end Danmark. En af deltagerne beskriver det i Spejd: For en almindelig lille dansk spejder virkede det hele noget overvældende. Ti telefonbokse på stribe, duelighedtegn på størrelse med underkopper, naboer fra Hong Kong, Sydafrika, Texas og England, busser til at transporter en fra den ene ende af lejren til den anden. Sådan var alt i overstørrelse.

De danske spejdere var inddelt i 6 troppe med navne efter de nordiske guder: Freja, Ægir, Frigga, Balder, Odin og Thor.

Ifølge arrangørerne ville et af jamboreens højdepunkter blive måltiderne, som skulle være lette og hurtige at lave. Derfor indgik der dåsemad i alle retterne. De danske spejdere blev enige om at det vigtigste redskab at have med måtte være en dåseåbner. Den positive side var, at den hurtige madlavning gav spejderne mere tid til at opleve selve jamboreen. Ud over at maden var hurtig at lave blev det også indskærpet, at man under ingen omstændigheder måtte have madrester liggende om natten, da der var farer for, at det kunne tiltrække bjørne – lejren lå omgivet af Rocky Mountains.

Aktiviteterne på lejren var noget anderledes end de danske spejdere var vant til. De kunne bl.a. prøve river rafting og lerdueskydning. Der var et helt tema om wild west, hvor man kunne vaske ”guld”, kaste med lasso, sidde på en galoperende hest (en tønde ophængt i snore) eller klatre op ad en glat træstamme. De danske spejdere deltog bl.a. i en 12 km lang river rafting i hjemmelavet tømmerflåde, og blev meget betaget af den natur de kom igennem i Rocky Mountains.
Den danske delegation brugte en dag på udflugt til Calgary. Her blev det bl.a. til rodeoopvisning, og en del af spejderne skiftede deres spejderhat ud med en cowboyhat.

Efter lejren var spejderne på home hospitality. Også her imponerede Canada, idet der var hele 11 TV-kanaler at vælge imellem.


Kilder:
Broen 11, 16. juni 1983
Broen 13, 1. september 1983
Spejd nr. 3, 7, 8 1983