1971 Mount Fuji, Japan

Danske deltagere: 183?
Motto: For understanding

Der er langt fra Danmark til Japan og den første del af rejsen foregik med tog fra København til Hamburg. Ligesom jamboreeafrejser tidligere havde været transmiteret i radioen var det denne gang TV der var på plads for at dække begivenheden. Fra Hamburg gik det videre med privattog til Bruxelles, hvor et Boeing 707 ventede. Efter godt 26 timers flyvning ankom delegationen til Tokyo. Inden selve jamboreen havde danskerne et par dag i Tokyo, hvor de overnattede i Olympic Memorial Centre. Stedet hvor idrætsfolkene boede ved Olympiaden i 1964. Tiden i Tokyo blev bl.a. brugt til indkøb af moderne japansk elektronik som radioer, fotoapperater og lynblitz.
Af oplevelser for de danske deltagere kan bl.a. nævnes en køretur mellem Tokyo og Kyoto med, på det tidspunkt, verdens hurtigste tog, der kunne køre 250 km/t.
I Kyoto oplevede danskerne den japanske kultur. De boede på et japansk hotel, hvor de måtte stille skoene uden for værelset og iføre sig slippers og kimono, ligesom de sov på en madras på gulvet.
I dagtimerne besøgte de japanske templer og så judo, karate og japansk sværdkamp. Alt sammen meget anderledes.
Inden jamboreen var potentielle deltagere da også blevet formanet om, at det var en anderledes kultur de kom til. Det var f.eks. ikke velset at give drikkepenge, det var nærmest en fornærmelse. Man måtte heller ikke kysse en pige på gaden, så genoplivning med mund-til-mund var uhyre forargeligt. Men man måtte gerne tage sko og tøj af i toget, så man kun rejste i undertøj!

Materialerne til lejropbygning var også anderledes end de danske spejdere var vant til. Da de fik udleveret bambusstænger til pionerarbejde og brædder til spisebord og -bænke mente de, at det var en rædsel og en skændsel for godt dansk spejderarbejde. Selve lejrpladsen var en blanding af lavastykker og græs-sumpplanter. Men til trods for materialer og underlag fik de danske spejdere indrettet sig og bygget en lækker model af et vikingeskib med et ægte rød-hvidt sejl, som kunne ses over næsten hele lejrområdet.

Nogle af de aktiviteter spejderne kunne deltage på var: bueskydning, judo, fisketure og besøg i ishuler. 20 af danskerne var så heldige at komme med på en bestigning af Mt. Fuji. Desværre var vejret ikke med dem. Netop på denne dag oplevede de starten på Japans 19. tyfon som hærgede jamboreen i 3 dage. Så under hele vejen til toppen silede regnen ned og det var tåget og bidende koldt. Efter 6 timer nåede de toppen men kunne kun se skyer. Flere deltagere havde fået forfrysninger og måtte bæres ned af hjælpende soldater.
Tyfonen betød senere at de danskere der lå i underlejren Kamakura sammen med 16.000 andre deltagere blev evakueret fra lejren. Efter 24 timer vendte solen og spejderne dog tilbage til jamboreen.


Kilder:
Spejdernes Magasin nr. 5, 7 og 8 1970
Spejd nr. 8 1971