1959 Ebeltoft

Sted: Ebeltoft
Deltagere: 9.000
Lejrchef: Thorkild Glad

50 års jubilæumslejren startede specielt. Næsten alle spejderne kom til fods efter en uges hejk i Jylland.
I løbet af 6 dage skulle deltagerne bygge en by, der var ca. 4 gange så stor som nabobyen Ebeltoft.

Allerede ved åbningen kom en af de første overraskelser på lejren. Da lejrens flag var blevet hejst, kunne man se en flyvemaskine kredse over lejren. Efter et par runder blev et stort blåt flag kastet ud fra flyveren. Det landede i en af underlejrene og et par spejdere løb hurtigt efter det og bragte det op på højen, hvor åbningsceremonien blev afholdt. Flaget var et Sct. Georgs Gilde flag, hvorpå der var bundet en hilsen og et ønske om en god lejr.

En af de grundlæggende ideer på lejren var at danne troppe på tværs af spejdernes normale troppe, så spejderne kunne lære hinanden at kende på tværs af landet. Forbilledet var jamboreer, hvor det tidligere havde været afprøvet. Det kom også til at fungere fint på en korpslejr. På grund af den anderledes organisering manglede der tropsførere, divisionsførere og distriktschefer til lejradministrationen. Her trådte korpsets rovere i karakter og løftede opgaven med at styre administrationen af lejren. Roverarbejdet havde generelt haft svært ved at finde sin form, men her viste roverne virkelig, hvad de duede til, og høstede stor ros i resten af korpset.

I lejrbogen kan man læse, at der er 3 ting deltagerne bør vide:
Der er busforbindelse til Ebeltoft 3 gange hver time. Pris 0,25 pr. tur
Rådhuset i Ebeltoft kan beses gratis af spejdere i uniform
Frimærker kan købes i Depotet eller i distriktets lejrkontor

For nogle af spejderne var det nok første gang, de skulle anvende et latrin. Det var sikkert derfor, at lejravisen indeholdt følgende vejledning:

Pas paa hat og briller samt andre løse genstande, naa du skal paa latrin. Husk at tage papir inden du gaar ind for dig selv, og sæt dig saa rigeligt tilbage paa brædtet. Skulle det ske, at du faar overbalance saa skynd dig at gribe fat med hænderne og hiv dig op igen. Vask hænderne, inden du forlader afdelingen. Skulle hanen ikke give vand, da hold tønden paa skraa. Held og lykke.

På lejren kunne man også opleve, at spejdere er kreative og driftige. For eksempel kan man i lejravisens søndagsudgave læse om spejderen Whoom fra Skærbæk trop som tilbyder at vaske gryder op for 25 øre pr. stk. Han klarer 3 gryder for 50 øre. Det lader til, at efterspørgslen er stor, for i et senere nummer af lejravisen må han præcisere, at gryderne skal være smurt ind i brun sæbe inden brug, og at han kun arbejder mellem 15 og 16. Hos 11. Århus kan man få pudset sine sko for kun 5 øre, hvilket er lejrens billigste skopudseri. Man kan også læse om tropsføreren, der ankom til lejren på knallert foran sin patrulje. Han kunne godt se, at det var lidt mærkeligt, og fortalte, at han da også var ved at spare sammen til en bil.

Souvenirvimpler fra lejren

Som en del af lejren skulle der gøres en good-turn for Ebeltoft by. Troppen 1. Charlottenlund trop lå i underlejren Stokkebjerg. Leif der var PL i Ørnepatruljen fortæller, at hele stranden var fyldt med sten, som troppen skulle flytte ud som høfter. De fandt hurtigt ud af at bruge telt underlagene til at transportere dem i. Da de havde arbejdet i et par timer, blev de kommanderet færdige og faktisk var alle stenene væk fra stranden og lå nu i pæne høfter.
Det var i samme trop, at der i Musvågerne deltog en lille fyr med spejdernavn Mico – hans rigtige navn var Eik Skaløe og blev senere kendt som forsanger i det berømte band “Steppeulvene”.

En vigtig del af en korpslejr er besøgsdagen. Denne lejr slog besøgsrekord med over 50.000 besøgende. Specielt Aaby-Hasle trop havde forberedt sig og hængt følgende skilt op til forældrene:

Til fædrene:
Husk! Deres søn ved godt, hvordan man bruger en økse. Hvis De alligevel vil lære ham noget, saa husk, at lægeteltet er ved lejrkontoret.
Til mødrene:
Naar de ser Deres dreng gumle sig igennem en 3 cm tyk skorpe, saa er det fordi han kan li’ det, og saa spares der paa paalægget. Det skulle De prøve derhjemme, saa kunne De hurtigt faa en ny kjole for husholdningspengene.
Og saa vil vi oplyse:
at Deres søn har det godt,
at han ikke fryser om natten,
at han faar, hvad han kan spise,
at han højst sandsynligt mangler penge.

Enterbillet fra besøgsdagen

Brønshøj division solgte spidstegt tyr til 1,50 kr. pr. skive. Overskuddet blev på 500,- kr som blev overrakt til Ove Holm. Pengene skulle indgå i jubilæumsfonden med hans navn.

Kilde:
Leif Jakobsen
Jubilæumslejren 1909-1959 Ebeltoft
Jubi-Nyt
Spejdernes Magasin nr.6 1959
Den Danske Spejderkorps historie 1909-1973